AİLEDE STRES VE ÖFKE YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Aile içindeki stres sıklıkla görülen bir durum olup bunun altında yatan farklı pek çok neden vardır. İletişimi engelleyen ve problem çözümlerini önleyen strese karşı bilinçli olmak önemlidir. Stresle başa çıkma yollarını bilmek sorunların büyümeden çözülmesini sağlayacaktır.

Aile İçi Stres Nasıl Anlaşılır?

Günlük yaşamda herkes zaman zaman stres yaşamakta olup yaşanılan toplumda şiddet, yerinden edilmiş olma, sıkıntılı ya da hayat tarafından tehdit edilir gibi hissetme stresin göstergesi olarak kabul edilir. Stres kendini vücutta farklı şekillerde belli eder. Açlık hissetmeme, boyun ve omuz ağrısı, boğazda yumru, baş ağrıları, mide rahatsızlığı, göğüste ağrı, kasların gerilmesi en belirgin stres belirtileri arasında yer alır.

Aile İçindeki Stresi Azaltmak için Ne Yapılmalı?

• Stresi azaltmak için öfkeyi ve sıkıntıyı biriktirmemek gerekir.

• Kişiler kendilerini farklı alanlara yönlendirmeli ve kendilerini rahatlatacak hobiler edinmelidir.
• Aile üyelerinin hataları olgunlukla kabul edilebilmeli, sahip olunan aileye kıymet verilmelidir.
• Aile üyeleri bir şey anlatmak istiyorsa mutlaka dinlenmeli, bir problem varsa konuyu tam anlamadan kimseyle tartışılmamalıdır.
• Kırıcı ya da incitici bir söz söylemeden iyice düşünülmeli, iş haricinde dinlenmek ve eğlenmek için ekstra vakit ayrılmalıdır.
• Yorgunluk, gerginlik ve stres tartışmayı tetikleyeceğinden bu gibi hallerde tartışmaya karşı daha temkinli olunmalıdır.

Aile İçinde Öfke Nasıl Anlaşılır

Öfke, insanın temel duyguları arasında sayılabilir. Ancak aile içindeki öfke yaşanan olumsuz sonuçlar doğrultusunda ortaya çıkmaktadır. Öfke sadece söylem olarak değildir, ciddi boyutlarda seviyesi yükseldiğinde insan vücudunda bazı belirtiler ile kendini ele vermektedir. Aşırı gergin ruh hali, kan basıncının artması, düzensiz nefes alıp verme öfkenin fiziksel belirtileri olarak değerlendirilmektedir.

Aile içinde ortaya çıkan öfke ve saldırganlığın nedenleri ile ilgili olarak yapılmış açıklamalar incelendiğinde genellikle; genetik, nörolojik ve biyolojik özellikler, bazı psikiyatrik bozukluklar, alkol ve madde kullanımı, sosyal destek yokluğu, yetişkinin çocuklukta istismara uğramış olması, Özellikle cinsel istismarın olduğu ailelerde babanın güç ve kararlarda baskın olması, babanın güç ve kontrol sağlamak için şiddete başvurması, anne baba arasında cinsel sorunların olması, aile dışı ilişkilerde kısıtlılık, işsizlik, yoksulluk ya da modernizasyon gibi nedenlerle yoğun bir stresin ortaya çıkması, anne ve babanın çocuğa karşı davranışlarındaki tutarsızlık, çevrede uygun rol modellerinin olmayışı ve içinde yaşanılan grubun şiddeti teşvik etmesi gibi etmenlerin etkili olduğu görülmektedir.

Öfke kontrolü nasıl sağlanır?

• Öfkenin altında yatan sebeplere odaklanmak gerekir. İfade edilmeyen, ihtiyacı karşılanmayan duygular bireyin kendini farklı şekilde ifade etmesi öfke de bu duygusal tepkilerden biridir. Bu yüzden duygulara kulak vererek onların ne söylemek istediğini anlamaya çalışmak önem taşır.
•Gevşeme egzersizleri ve derin nefes alma, rahatlatıcı görüntüler ve sesler, sakin kalmanızda size yardımcı olabilmektedir. Diyaframdan nefes alma, yoga ve benzeri yavaş egzersizler de kişiyi daha sakin kılmada kolaylık sağlamaktadır.